Jakub Forgács Správy

Výborné správy od epidemiológov: Počty chorých v BBSK sú mimoriadne nízke

Žeby bola chrípka nadobro na ústupe? Pozrite, čo hovoria aktuálne čísla...

Ilustračný obrázok k článku Výborné správy od epidemiológov: Počty chorých v BBSK sú mimoriadne nízke
Zdroj: TASR

V 19. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) len 655 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť necelých 200 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Chrípka a jej podobné ochorenia síce stúpli v porovnaním s uplynulým týždňom o pätinu, no je to nízky počet chorých – len 26. Je to chorobnosť necelých osem osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Tolnayová.

Ako ďalej uviedla, výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní je na rovnakej úrovni. „Už len sporadický výskyt týchto ochorení hlásia lekári z okresu Zvolen. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, Zvolen a Lučenec. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) ešte evideujú v nízkom počte v hlavne v okrese Zvolen,“ spomenula hovorkyňa.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO podľa slov Tolnayovej najviac postihujú hlavne seniorov a deti od 6 do 14 rokov.

„Nízky je aj počet komplikácií z respiračných ochorení. Čo sa týka ďalšieho vývoja, odborníci neočakávajú ďalší vzostup chorobnosti a predpokladajú, že výskyt bude pretrvávať na rovnakej úrovni, alebo nižšej,“ hovorí Tolnayová, no ako dodala, treba zdôrazniť, že epidemiologickú bdelosť si v časoch nového koronavírusu odborníci zachovajú aj v ďalších mesiacoch, kedy sa rôzne respiračné a chrípkové ochorenia vyskytujú v oveľa menšej miere, ako v súčasnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM