Jakub Forgács Rôzne

Nepríjemné ochorenia v našom kraji: Deti nakazené salmonelózou a to nie je všetko!

Hoci lekári v Banskobystrickom kraji nezaznamenali žiadny prípad akútneho respiračného ochorenia SARI, v rámci monitorovania hygienicko - epidemiologickej situácie sa zistil rodinný výskyt salmonelózy. Okrem neho aj jedno ochorenie na meningokokovú sepsu, ktoré sa potvrdilo u malého bábätka.

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné ochorenia v našom kraji: Deti nakazené salmonelózou a to nie je všetko!
Zdroj: Webnoviny.sk

V prvom prípade ide o ochorenia dvoch súrodencov – dievčaťa (7) a chlapca (6) z Krupiny. „Klinickými príznakmi boli početné hnačky, vracanie, bolesti brucha a zvýšené teploty do 38 stupňov Celzia. Obaja súrodenci sú hospitalizovaní na infekčnom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica. U rodičov sa podľa jej slov klinické príznaky neprejavili, u detí bola laboratórne potvrdená Salmonella enteritidis. Faktorom prenosu bol majonézový šalát z domácich vajec.

Ochorenie na meningokovú sepsu bolo podľa Tolnayovej potvrdené iba u 14-mesačného dieťaťa z Brezna. „Hospitalizované bolo bez teploty, odmietalo však jedlo a vracalo. Pre začínajúce petechie (červené bodky a pupienky na tele dieťaťa) a septické teploty bolo dieťa preložené na detské oddelenie DFNsP v Banskje Bystrici s diagnózou meningokovej sepsy,“ pokračovala hovorkyňa, ktorá doplnila, že v laboratóriu bola následne vykultivovaná Neissetia meningitidis.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM