Eva Viestová Kultúra

Výtvarník Vincent Blanár vystavuje svoje obrazy v múzeu v Jelšave

V Mestskom múzeu Jelšava a Osvetovom centre vyšehradskej kultúry Jelšava sa uplynulý piatok konala vernisáž výstavy obrazov Vincenta Blanára - významnej osobnosti Revúcej a gemerského regiónu, aktívneho výtvarníka a dlhoročného pedagóga.

Ilustračný obrázok k článku Výtvarník Vincent Blanár vystavuje svoje obrazy v múzeu v Jelšave
Foto: Eva Viestová

Výstavu zostavenú z výberu celoživotnej tvorby malieb, kresieb a ilustrácii Vincenta Blanára sprístupnili v čase otváracích hodín od 25. 05. 2013 v Mestskom múzeu a Osvetovom centre vyšehradskej kultúry v Jelšave.

Ako povedala riaditeľka múzea Tatiana Strelková, v súčasnosti je to najvýznamnejší maliar v regióne, ktorý sa tematicky zameriaval na zachytenie muránskej doliny a špeciálnu kapitolu tvorby venoval mestu Jelšava.

Kto je Vincent Blanár?

Pedagóg, ilustrátor a výtvarník Vincent Blanár vyštudoval v odbore výtvarná výchova – ruský jazyk. Pôsobil v Nižnej Slanej, na základných školách v Revúcej ako učiteľ i riaditeľ a od roku 1991 až do nástupu do dôchodku pôsobil v Základnej umeleckej škole v Revúcej.

„Je autorom súboru kresieb historických pamiatok regiónu Gemera. Podieľal sa aj na výtvarnom spracovaní náučných chodníkov v Gemeri. Špeciálne sa venoval aj mestu Jelšava a jeho diela dodnes využívame napríklad na propagačných materiáloch. Touto výstavou chceme majstrovi vzdať úctu a priblížiť jeho tvorbu všetkým návštevníkom múzea. Inštalácia diel bude v Jelšave minimálne do konca augusta,“ povedala Strelková.

Autor pomáhal aj pri inštalácii výstavy

Pri inštalovaní výstavy spolupracoval s múzejníkmi aj autor, 79. Ročný Vincent Blanár.

„Predovšetkým ma k tomu doviedla škola. Keď som študoval v Prešove, vtedy boli dominantné presné ateliérové veci. Na prvom mieste bola kresba. Ďalej sme museli dokonale ovládať portrét, figúru no a samozrejme krajinomaľbu. Pre mňa to bolo ako vnuknutie. Cítil som, že mám k tomu vzťah a vedel by som to robiť. Definitívne som začal robiť kresbu. Pri detailoch ma najviac lákala architektúra,“ doplnil Blanár.

info: MM a OCVK Jelšava/ tasr foto: MM a OCVK Jelšava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM