Jakub Forgács Správy Samospráva

Vzniknú v Banskobystrickom kraji nové zariadenia pre seniorov? Župa na to vyčlení peniaze

Nové všeobecne záväzné nariadenie umožní nielen získať dotáciu oprávneným žiadateľom, ale tiež vytvoriť viac miest na špecializované sociálne služby v zariadeniach kraja.

Ilustračný obrázok k článku Vzniknú v Banskobystrickom kraji nové zariadenia pre seniorov? Župa na to vyčlení peniaze
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (ZBBSK) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorého cieľom je rozvoj sociálnych služieb pre seniorov v kraji. Dôvodom tohto kroku je starnutie obyvateľstva a zvyšujúci sa nápor na zariadenia sociálnych služieb. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Najviac z krajov

„V poradovníkoch čakateľov v zariadeniach pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK bolo ku koncu minulého roka evidovaných 1 348 žiadostí o umiestnenie. Čakacia doba je viac ako rok. Sociálne služby pre seniorov pritom primárne patria do pôsobnosti miestnej samosprávy a nie vyšších územných celkov,“ hovorí Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK.

Situácia v BBSK kraji je však podľa Štepánekovej špecifická, až 40,21 % kapacít zariadení pre seniorov je v zriaďovateľskej pôsobnosti župy – to je najviac zo všetkých samosprávnych krajov.

„Pre ilustráciu, kapacita zariadení pre seniorov v zriaďovateľskej kompetencii obcí tvorí len necelú štvrtinu (24,75 %) všetkých miest v kraji. BBSK chce mestám a obciam aj prostredníctvom schváleného VZN pomôcť vysporiadať sa s ich originálnou kompetenciou poskytovania sociálnych služieb pre seniorov,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Na čo bude určená?

Dotačné VZN podľa slov Štepánekovej umožní podporiť vznik zariadení pre seniorov v lokalitách, kde kraj po vytvorení nových kapacít bude môcť pristúpiť k transformácii svojho existujúceho zariadenia alebo jeho časti na špecializované zariadenie pre ľudí s postihnutím. Kraj tiež podporí delimitáciu zariadení pre seniorov z jeho zriaďovateľskej pôsobnosti na miestne samosprávy.

„Ušetrené peniaze použijeme na rozvoj špecializovaných sociálnych služieb, ktoré sú v originálnej kompetencii samosprávneho kraja a na budúce náklady súvisiace s krytím výdavkov na dotácie. O dotáciu budú môcť žiadať mestá a obce na území BBSK, rozpočtové alebo príspevkové organizácie zriadené obcou, občianske združenia, neziskové organizácie, registrované cirkvi alebo náboženské spoločnosti,“ doplnil Lunter.

„Dotáciu budú môcť pritom žiadatelia použiť buď na výdavky súvisiace so zabezpečením materiálno-technického vybavenia novovybudovaného zariadenia pre seniorov, alebo na vykrytie rozdielu, ktorý im vzniká počas prvého roka fungovania medzi finančným príspevkom ministerstva a reálnymi nákladmi,“ pokračovala Štepáneková.

„Počas prvého roka fungovania nového zariadenia totiž ministerstvo prispieva na jedného prijímateľa sociálnej služby paušálnu priemernú sumu, ktorá nemusí zodpovedať reálnemu stupňu jeho odkázanosti. Za rok takto nové zariadenie príde aj o 100-tisíc eur,“ vysvetlila Božena Kováčová, predsedníčka Komisie zdravotníctva, sociálnych vecí a marginálnych skupín ZBBSK.

Už v tomto roku

„BBSK patrí medzi najrýchlejšie starnúce regióny v Slovenskej republike. Index starnutia v SR mal v roku 2019 hodnotu 104,80. V Ban­skobystrickom kraji dosiahol hodnotu 119,00, čo je hodnota vysoko nad rámec celoslovenského priemeru,“ spomenula Štepáneková s tým, že prvú podporu by preto nové zariadenia pre seniorov mohli dostať už v tomto roku.

„O dotáciu je možné požiadať do 15. apríla. Ak nám príde do tohto termínu žiadosť, ktorá bude spĺňať všetky podmienky VZN, krajskí poslanci môžu na podporu takéhoto zariadenia vyčleniť finančné zdroje z prebytku hospodárenia, ktorý sa bude prerozdeľovať v máji. Jednou z podmienok však je, že u žiadateľov bude už v čase podania žiadosti začatý proces registrácie sociálnych služieb,“ uzavrela Nincová.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery očkovacieho centra, ktoré nedávno otvorili vo Zvolene!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: BBSK otvoril ďalšie veľkokapacitné očkovacie centrum vo Zvolene
15
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM