Jakub Forgács Správy

Z kraja prichádzajú dobré správy: Chrípka už ustúpila v takmer každom okrese

Chrípka a jej podobné ochorenia sa podľa slov epidemiológov vyskytli už len v 39 prípadoch. Čo hovoria aktuálne čísla?

Ilustračný obrázok k článku Z kraja prichádzajú dobré správy: Chrípka už ustúpila v takmer každom okrese
Zdroj: TASR

V 16. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 52 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) len 908 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 295 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Informuje o tom hovorkyňa bystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

„Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli už len v 39 prípadoch, čo je chorobnosť 39 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Tolnayová.

Výnimkou sú dva okresy

Ako upresnila, ARO aj CHPO klesli s výnimkou dvoch okresov – Zvolen a Rimavská Sobota, vo všetkých ostatných okresoch tohto regiónu. „Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Zvolen, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 180 prípadov, a Rimavská Sobota so 152 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese v okrese Zvolen a Poltár,“ spomenula.

Z hľadiska veku podľa jej slov ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov a najmenšie deti – 136 prípadov. V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom lepšie adolescenti.

Pokles o desiatky percent

Epidemiológovia môžu teda konštatovať, že výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní klesol o vyše 17 percent a že výskyt chrípky a jej podobných ochorení je nižší o 30 percent. „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja výraznejšie nižší. V prípade ARO o vyše 71 percent a v prípade CHPO až o 76 percent,“ hovorí Tolnayová.

Ako dodala, na približne rovnakej úrovni v porovnaní s 17. kalendárnym týždňom) je počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (15 prípadov), zápalmi stredného ucha (4) a druhý týždeň vykazujú štatistiky v BBSK nulový výskyt zápalu pľúc.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM