Eva Viestová Rôzne

Zachránené sokolíčatá sa pripravujú na návrat do voľnej prírody

Už len niekoľko dní zostanú v rehabilitačnej stanici Národného parku Muránska Planina mláďatá sokola myšiara, ktoré zachránili pred dvoma týždňami. Ako povedal strážca Národného parku Pavel Balko, sokolíčatá prijali pomoc od ľudí bez problémov.

V priebehu niekoľkých dní sa im zmenilo perie a začali sa podobať na dospelé vtáky. Dnes už vedia aj samostatne lietať na malé vzdialenosti a učia sa loviť.

Dve mláďatá sokola myšiara zachránili v Lubeníku po tom, čo ich matku pravdepodobne ulovil iný predátor. Na osamelé mláďatá upozornili Jána Benedika kolegovia z práce. Keďže poznali jeho vzťah k prírode, mláďatá okamžite odniesli k nemu domov do Revúckej Lehoty. Po identifikovaní druhu záchranca okamžite kontaktoval kompetentných ľudí. „V tomto prípade mali sokolíčatá naozaj šťastie. Skutočne je pravdepodobné, že z hniezda nevypadli samé, pretože ešte nemali vyvinuté perie na prvé letecké skúsenosti. Blízko hniezda sa našlo aj perie, ktoré pravdepodobne patrilo ich matke. Otec sokol zostal nezvestný. Pán Benedikt im vedel podať pomocnú ruku správnym spôsobom. Stáva sa nám, že ľudia chcú nakŕmiť mláďatá nevhodnou potravou. Dajú im napríklad kus bravčoviny, ktorú vtáčatá nedokážu stráviť,“ povedal Balko.

K dvom mláďatám v karanténnej stanici pribudlo v krátkom čase aj tretie sokolíča. Všetky tri sú v približne rovnakom veku.** „Darí sa im veľmi dobre a možno tu zostanú už len týždeň. Máme vyhliadnutú lokalitu v prírode, kde sa vyskytuje dosť myší, čo je ich prirodzená potrava. Postupne ich pripravíme na vypustenie a potom ich ešte v prírode budeme niekoľko dní navštevovať, kým sa úplne osamostatnia,“** doplnil strážca Muránskej planiny.

Sokoly myšiare, nazývané aj poštolky, sa prispôsobili životu blízko ľudí. Výnimočné nie sú prípady, že hniezdia na balkónoch obytných domov i v areáloch podnikov. Sokol myšiar je zákonom chránený druh a nálezca si ho doma nesmie nechať. V podobných prípadoch je potrebné informovať ľudí z najbližšieho pracoviska Štátnej ochrany prírody.

info a foto : tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM