Jakub Tílesch Rôzne

Zákazníkom internetového obchodu neprišli darčeky a nemajú ani peniaze

Bratislava 28. decembra - Približne stovka ľudí si objednala elektroniku cez internetový obchod na webovej stránke www.topsales.sk, zaplatila, ale na tovar stále čaká. Odhaduje to Centrum ochrany práv občanov (COPO), na ktoré sa už pravdepodobne podv

Niektorí zneisteli, keď im objednaný tovar neprišiel do Vianoc. Firma Kronix z Trenčína, ktorá internetový obchod prevádzkuje, so zákazníkmi nekomunikuje a nevie sa s ňou spojiť ani Slovenská obchodná inšpekcia (SOI).
// „Dnes je firma v utajení, telefóny nedvíhajú a prakticky sa s nikým spojiť nedá. Spotrebitelia sa obávajú o svoje peniaze,“// povedal TASR generálny riaditeľ COPO Miroslav Antoňak. Podľa neho jednotliví spotrebitelia zaplatili firme, ktorá láka až na 50-percentné zľavy, približne 200 eur. Kronix vraj svoje zľavy obhajoval tým, že tovar nakupuje priamo od výrobcu.
„Na základe medializovaných informácií o stránkach topsales.sk a lacnonakup.eu aj správy TASR sa rozhodla antivírusová spoločnosť ESET tieto stránky zablokovať,“ reagovala jej hovorkyňa Zuzana Hošalová. Podľa nej to znamená, že používateľom antivírusových programov ESET NOD32 a ESET Smart Security sa nezobrazí obsah týchto dvoch internetových obchodov, ale varovanie o ich blokovaní. Firma spomínané webové stránky zaradila do zoznamu stránok s potenciálne nebezpečným obsahom.
SOI eviduje na trenčiansku firmu už 15 podaní. „Predmetom všetkých podaní bolo nedodanie zaplateného tovaru, nekomunikácia zo strany prevádzkovateľa,“ povedala hovorkyňa Ústredného inšpektorátu SOI Danuša Krkošová. Inšpektori podľa nej ešte 20. decembra prišli na údajnú adresu firmy, ale zistili, že sa tam nenachádza. Sídlila tam však iná firma a jej konateľ SOI povedal, že poštu za Kronix preberá on a preposiela do Bratislavy. Konateľovi Kronixu Andrejovi Antalovi zaslala SOI predvolanie na inšpektorát do Prievidze.
// „Zatiaľ spotrebiteľom odporúčame od zmluvy odstúpiť v zmysle zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji, ktorý sa tiež vzťahuje na internetový predaj,“// povedala Krkošová. Dodala, že prípadné podanie trestného oznámenia je na zvážení spotrebiteľov. Podľa Antoňaka tak už niektorí zákazníci topsales.sk urobili. „Spoločnosti bola zaslaná výzva s pokusom o mimosúdne riešenie tohto sporu. Pokiaľ však nebude akceptovaná, pôjdeme cestou podania hromadného trestného oznámenia, prípadne aj žaloby,“ uzavrel šéf COPO.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM