Eva Viestová Rôzne

Zamestnanci mesta majú skrátený pracovný úväzok

V médiách sa objavila správa o tom, že zamestnanci mesta Revúca majú od 1.5. pracovný úväzok skrátený na 80 %. Na základe záujmu Vás, čitateľov Revúca24 sme sa vybrali za pani prednostkou, aby nám k tomu poskytla vysvetlenie.

Ako v rozhovore uviedla pani prednostka, prijať takéto rozhodnutie nebolo vôbec ľahké a predchádzali tomu dlhé hodiny hľadania iných možností. Bohužiaľ situácia je taká, že mesto ako také je z 80% závislé na príjmoch z podielových daní, ktoré prichádzajú zo štátneho rozpočtu. Prepad týchto podielových daní v roku 2010 bol taký veľký, že tento krok bol nevyhnutný, aby sa podarilo zostaviť vyrovnaný rozpočet mesta na rok 2011. Teda, ak sa nenaplnia príjmy v štátnom rozpočte, nenaplnia sa ani príjmy v rozpočte mesta. Bola takisto možnosť zvýšiť dane, ktoré odvádzajú občania mestu, ale tento krok, vzhľadom na nepriaznivú situáciu, čo sa týka práce a finančných možností občanov Revúcej, by nebol vhodný. Prijaté opatrenia sa týkajú zamestnancov mesta, ktorými sú administratívni pracovníci mesta, učiteľky v materských škôlkach, školských kluboch detí, pracovníci centra voľného času, pracovníci, ktorí pracujú v opatrovateľskom zariadení Cilka+ terénni pracovníci a mestskí policajti. Rozpočet mesta je zaťažený ešte aj tým, že v rámci reformy štátnej správy boli na mesto prenesené mnohé kompetencie, čo sa týka práce a zodpovednosti, ale financovanie týchto pracovných miest, nie je zabezpečené zo štátneho rozpočtu, ale mesto ich musí dofinancovávať, a sú to nemalé finančné prostriedky z rozpočtu mesta.
Úsporou mzdových prostriedkov počas nasledujúcich 4 mesiacov sa podarí ušetriť dostatok prostriedkov na to, aby sa mesto nemuselo zadĺžiť, čo by nebolo určite dobré pre obyvateľov Revúcej. Mesto plánuje využiť peniaze aj zo štrukturálnych fondov, pokiaľ bude vyhlásená vhodná výzva.

Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si naše video.

Zamestnanci mesta majú skrátený pracovný úväzok
1
Galéria
prednostka RA
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM