Sandra Polovková Kultúra

Spisovateľ Jozef Banáš na návšteve mesta: Pred Revúčanmi sa predvedie aj hrou na gitare

V kníhkupectve na Hviedoslavovej ulici bude zajtra opäť jedno z atraktívnych podujatí. Jeho majiteľka, Táňa Kršková, pozvala na diskusiu Jozefa Banáša. Otec Adely Banášovej, tak nezavíta do Revúcej poprvýkrát...

Ilustračný obrázok k článku Spisovateľ Jozef Banáš na návšteve mesta: Pred Revúčanmi sa predvedie aj hrou na gitare
Foto: Slávka Kellová

Vracia sa k nám už pravidelne. V minulosti prebiehali besedy na Prvom slovenskom literárnom gymnáziu. Po vzniku kníhkupectva, ktorého činnosť nie je výlučne predaj kníh, ale aj organizácia kultúrnych podujatí, už viacero súčasných slovenských autorov diskutovalo na všakovaké témy v jeho priestoroch. Podujatia sa tak stali otvorenejšie pre širokú verejnosť…

Kde všade môže autor hľadať inšpiráciu?

Jozef Banáš čerpá predovšetkým zo svojich zaujímavých pôsobení na rozličných pracovných postoch. V roku 1972, v období normalizácie, absolvoval štúdium na Vysokej škole ekonomickej, odbor zahraničný obchod. Pôsobil v podniku Chirana Export v Piešťanoch, bol riaditeľom Tlačového a informačného strediska v Bratislave, bol tlačovým atašé na Veľvyslanectve ČSSR v NDR, bol vyslancom na Veľvyslanectve ČSFR v Rakúsku. Štyri roky bol aj poslancom Národnej rady. Na toto obdobie sa vzťahuje najmä jeho kniha Idioti v politike, o ktorej v roku 2007 už v Revúcej diskutoval.

„Medzikontinentálny autor“ alebo úspechy slovenského autora…

V rozhovore v Slovenskom rozhlase dala moderátorka Ivana Ilglová Jozefovi Banášovi prívlastok „medzikontinentálny autor“. Nadväzovala na jeho literárny úspech, preklad románu Zóna nadšenia do hindského jazyka a jeho turné po Indii. Banáš získal v roku 2012 aj ocenenie vydavateľstva Ikar, Platinovú knihu, za román Sezóna potkanov. V roku 2011 získal aj Zlatú knihu za román Zastavte Dubčeka! a Platinovú za knihu Kód 9.

Nová kniha, opäť politického a háklivého charakteru!

Jozef Banáš patrí k autorom, ktorí na základe vedomostí a skúseností komunikujú v literárnej podobe o politike, cirkvi a komentujú ich negatívne aspekty. Už zajtra, o 17.00, bude diskusia na tému jeho najnovšej knihy,Kód 1. Podtitulom knihy je: „Zneužil Vatikán v záujme moci Krista?!“ Román o pokrytectve a voľné pokračovanie knihy Kód 9.

Využite príležitosť a príďte!

Diskusie s autormi bývajú vždy zaujímavé. O to viac, ak ide o kontroverzného autora. Príďte diskutovať aj o tom, prečo je kresťanstvo choré… Okrem atraktívnej diskusie sa môžete tešiť aj na hru na gitare od samotného autora.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM