Eva Viestová Správy

Zaujímavé cifry o Revúcej: Tipnite si, aký je v okrese priemerný plat!

Nedávno zverejnil portál Platy.sk zaujímavý prieskum o priemerných zárobkoch Slovákov. Pomerne výrazné rozdiely panujú aj medzi priemerným platom v rôznych okresoch Slovenska a rôznymi profesiami. Okres Revúca patrí k regiónom, ktoré vykazujú najnižšiu priemernú mzdu na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé cifry o Revúcej: Tipnite si, aký je v okrese priemerný plat!
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sa výška priemerného platu pohybuje na hranici 854 eur, no tento plat reálne nepoberá 59% Slovákov. Polovica našich obyvateľov má plat nižší ako 784 eur.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že 25% ľudí na Slovensku zarába menej ako 603 eur a také isté percento má na výplatnej páske každý mesiac viac ako 1 042 eur. Najlepšie zarábajúci Slováci, ktorých je zhruba 10%, majú plat vyšší ako 1 395 eur.

Okres Revúca je na samom chvoste rebríčka

V okrese Revúca je priemerný plat o 159 eur nižší, ako ten celoslovenský a je na úrovni 695 eur.

Túto sumu však reálne nepoberá 52% obyvateľov nášho okresu.

Na porovnanie, v susednom Rožňavskom okrese je priemerný plat na úrovni 740 eur, no 57% ľudí v ňom žijúcich zarába menej, ako je priemer. „Je to síce pekná suma, no takú som ešte na svojej výplatnej páske nikdy nevidel. Bol by som rád, keby som raz dosahoval ten priemer, žiaľ, moja výplata nie je ani 500 eur. Pri probléme s prácou, aký v našom okrese je, som rád že nejakú prácu mám, no spokojný určite nie som" zdôveril sa nám čitateľ Peter.

Najlepšie zarábajú vrcholoví manažéri

Muži na Slovensku zarábajú v priemere od 525 do 1539 eur. Platy žien sa pohybujú nižšie, od 442 eur do 1 152 eur.

Najvyrovnanejšie platy majú u nás ľudia pracujúci v pomocných prácach, štátnej správe a samospráve, administratíve, či školstve. Platové rozmedzie medzi tými najlepšie a najhoršie zarábajúcimi v týchto oboroch je zhruba 40% – 50%.

Najväčší spomínaný rozdiel nájdeme u ľudí pracujúcich v legislatívnej oblasti, kde platový rozdiel dosahuje až 70%. Čo v realite znamená, že v tomto obore sa najnižší plat pohybuje na úrovni 457 a tí najlepšie zarábajúci dostávajú 1 543 eur. Vo vrcholovom manažmente sa priemerne zarába 2 169 eur, pričom najvyššie postavení manažéri majú mesačne aj 3 999 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM