Eva Viestová Rôzne

Medveď chce zmierniť škody napáchané medveďom: Na maca s petardami!

Škody na včelstvách v Jelšave napáchané medveďom chce zmierniť Tomáš Medveď z Bratislavy. Majiteľ firmy na ohňostroje sa rozhodol, že včelárovi daruje niekoľko petárd, aby sa chlpáč začal báť ľudí a vrátil sa do lesa.

Ilustračný obrázok k článku Medveď chce zmierniť škody napáchané medveďom: Na maca s petardami!
Zdroj: TASR

Poškodeného včelára Ladislava Mateja ponuka potešila, no ako povedal, má rád prírodu a strelami by medveďa radšej plašiť nechcel.

Včelár už spravil opatrenia

Medveďa hodujúceho na mede včelára z Jelšavy zachytila fotopasca. Keďže je táto šelma chránená, štát v podobných prípadoch ľuďom priznáva odškodné. Poškodený však musí urobiť primerané opatrenia, aby sa medveď na miesto činu nevrátil.

„Mne odporučili urobiť elektrický plot. Ten už mám hotový a upozornil som na to aj ľudí v záhradkárskej osade, aby nedošlo k úrazu. Medveď to už pravdepodobne zistil tiež a prestal sem chodiť. Rovnako mi odporučili, aby som na chlpáča použil zvukovo-svetelné plašenie, teda aby som strieľal petardy,“ povedal Matej.

Plašenie medveďa petardami zaujalo Tomáša Medveďa z Bratislavy

Ako majiteľ firmy s ohňostrojmi si povedal, že aspoň čiastočne zmierni škody napáchané skutočným medveďom. „Rozhodol som sa, že včelárovi darujem pár balíčkov petárd, aby maca naučil, že sa k ľuďom radšej nemá približovať,“ povedal Medveď.

Ponuka včelára potešila, no ako milovník prírody váhal či ju prijme. „Dohodli sme sa, že pre istotu ich budem mať pripravené, ale ak nebudem musieť, radšej ich nepoužijem,“ dodal Matej.

Niekoľko petárd venuje Medveď aj Správe NP Muránska planina

Aby sa medvede na Gemeri držali od ľudí čo najďalej, niekoľko kusov pyrotechniky daruje Tomáš Medveď aj správe Národného parku Muránska planina (NP MP). Pracovníkov správy chráneného územia totiž k podobným prípadom volajú ako prvých a vzhľadom na ich skúsenosti vedia rozhodnúť, kedy strieľanie skutočne pomôže medveďa odplašiť. Vyhnú sa prípadom, kedy sa strieľanie pyrotechniky stáva už len obťažovaním ostatných obyvateľov.

„Takáto ponuka bola pre nás skutočne nečakaná, ale úprimne nás potešila. Skutočne sa môže stať, že budeme môcť zasiahnuť preventívne, aby príliš smelý medveď nenapadol človeka,“ dodal zoológ správy NP MP Jerguš Tesák.

foto:ilustačné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM