Správy

Zaujímavý nápad v Jelšave: Pozrite, na čo môžu ľudia žiadať dotáciu

Prideľovanie dotácií upravuje všeobecne záväzné nariadenie mesta, v ktorom je podľa primátora hlavnou podmienkou trvalý pobyt žiadateľa v Jelšave. Okrem toho musí samospráve poskytnúť aj potrebnú fotodokumentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad v Jelšave: Pozrite, na čo môžu ľudia žiadať dotáciu
Zdroj: TASR

Dovedna šesť osôb zatiaľ využilo dotáciu, ktorú od vlaňajšieho roka poskytuje samospráva Jelšavy v okrese Revúca na modernizáciu vykurovania v domácnostiach s cieľom zníženia znečisťovania ovzdušia. Podľa primátora Milana Kolesára je zatiaľ ťažko hodnotiť úspešnosť tohto zámeru, keďže mnohí ľudia čakajú na spustenie podobného dotačného programu od štátu, ku ktorému však zatiaľ nedošlo.

„Mali sme doteraz šesť žiadostí, všetkým sme vyhoveli, je to už aj odkontrolované. Nie je to celkom to, čo som očakával, ale je to lepšie ako nič, že šesť domácností prešlo na modernejšie vykurovanie,“ podotkol primátor s tým, že dotáciu dávajú nielen na plynové kotly, ale aj na iné formy moderného vykurovania.

S trvalým pobytom a fotodokumentáciou

V prípade, ak štát spustí svoje príspevky na výmenu kotlov, podľa primátora sa zvýši záujem aj o túto mestskú dotáciu, keďže ju môžu získať i tí občania, ktorí dostanú štátnu dotáciu. Samospráva k nej poskytne maximálne 10 percent z kúpnej ceny kotla, najviac však 150 eur, pretože jej zdroje sú podľa Kolesára obmedzené. „Zhruba 1500 až 2000 eur vyberáme na poplatkoch za malé zdroje znečistenia a práve tieto financie chceme vrátiť do obehu,“ vysvetlil.

Prideľovanie dotácií upravuje všeobecne záväzné nariadenie mesta, v ktorom je podľa primátora hlavnou podmienkou trvalý pobyt žiadateľa v Jelšave. Okrem toho musí samospráve poskytnúť aj potrebnú fotodokumentáciu.

„Odfotografuje starý kotol, dá si namontovať nové vykurovacie zariadenie, ktoré tiež odfotí, a tieto fotografie priloží k žiadosti. Mal by doložiť aj doklad o kúpe a certifikát, že skutočne ide o moderné vykurovacie zariadenie,“ priblížil primátor a doplnil, že samospráva pri posudzovaní žiadosti tiež sleduje, či žiadateľ nemá voči mestu podlžnosti.

Časté znečistenie ovzdušia

Jelšava patrí k lokalitám, pre ktoré Slovenský hydrometeorologický ústav často vydáva varovania pre znečistenie ovzdušia miniatúrnymi tuhými prachovými časticami s veľkosťou pod desať mikrometrov – PM10. Konkrétny zdroj znečisťovania nie je známy, okrem lokálnych kúrenísk to môže byť aj vplyv priemyslu.

Podľa primátora k hromadeniu týchto častíc v Jelšave môže prispievať i jej poloha v kotline a navyše priamo v meste je inštalovaná meracia stanica, ktorá v niektorých iných lokalitách so silnejším znečistením nie je. „Aj vďaka nej sa o nás v prípade zvýšenia prachu v ovzduší hneď vie,“ zakončil Kolesár.

Foto: ilustrané

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM