Peter Simon Rôzne Správy

Zažite piknik v historickom štýle: Nebude chýbať ani aristokratická spoločnosť v dobových kostýmoch

Rožňavčania a aj turisti si môžu na vlastnej koži vychutnať Andrássyovský piknik v historických kostýmoch s hudbou. Podávať sa budú šľachtické piknikové pochúťky a rôzne špeciality z regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Zažite piknik v historickom štýle: Nebude chýbať ani aristokratická spoločnosť v dobových kostýmoch
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Doprajte si piknik v krásnom prostredí pri živej hudbe. Ten sa v areáli pred historickým kaštieľom v Betliari uskutoční v sobotu, 14. júla 2018 so začiatkom od 14:00 hod.

Ako informovala Judita Krajčiová, betliarske múzeum obnovilo tradíciu piknikov v parku pri kaštieli podľa vzoru aristokratických zvykov pred štyrmi rokmi. Aj tohto roku sú vítaní všetci, ktorí chcú zažiť nezabudnuteľné chvíle na anglickom trávniku, kde kedysi piknikovala európska smotánka.

„Na lúke pred kaštieľom bude znieť cigánska hudba v podaní kapely Classic Gipsy Music, o zábavu pre deti sa postará divadlo Theátrum s detským muzikálom „Pesničkál“ a pre najmenších budú pripravené aj kostýmy na fotografovanie. Návštevníci sa budú môcť pred kaštieľom vyfotiť s aristokratickou spoločnosťou v historických kostýmoch. Podávať sa budú šľachtické piknikové pochúťky a rôzne špeciality z regiónu,“ hovorí Krajčiová.

Tak ako po iné roky aj teraz sú vítaní účastníci v historických kostýmoch. Návštevníci, ktorí prídu oblečení podľa dobovej módy, môžu absolvovať prehliadku kaštieľa a výstavy „Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari“ zdarma.

„Všetkých srdečne pozývame, stretneme sa v sobotu 14. júla o 14:00 hod. na lúke pred kaštieľom v historických kostýmoch s piknikovými košíkmi a dobrou náladou. V prípade daždivého počasia sa aktivity na lúke pri kaštieli konať nebudú,“ uviedla.

Dňa 13. júna (v piatok) o 17:00 hod. zas múzeum pozýva na ďalšie sprievodné podujatie výstavy „Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari“, presnejšie na prednášku historičky Mgr. Silvie Lörinčíkovej, PhD. s názvom Uhorská šľachta spoznáva svet. „Prednáška bude venovaná cestovaniu šľachty v 18. a 19. storočí, predstavíme si tzv. gavalierske cesty šľachticov so zameraním na Andrássyovcov. Pozrieme sa aj na to, ako vnímali náš región zahraniční cestovatelia a na spôsoby cestovania posledných členov rodu Andrássyovcov,“ uviedla na záver Judita Krajčiová z betliarskeho mú­zea.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM