Správy

Zážitkové vlaky v Banskobystrickom kraji lákali vo veľkom: Previezli o stovky ľudí viac

Okrem toho, že samotná jazda v takomto vlaku je zážitkom, umožňuje aj dopraviť návštevníkov do odľahlejších regiónov a ponúknuť im niečo nepoznané, neopozerané.

Ilustračný obrázok k článku Zážitkové vlaky v Banskobystrickom kraji lákali vo veľkom: Previezli o stovky ľudí viac
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Historické zážitkové vlaky v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) majú za sebou tretiu sezónu. Toto leto vyrazili celkom na 31 jázd a previezli spolu 3 270 pasažierov. Je to takmer o 900 viac, ako v minulej sezóne.

Nepoznané a neopozerané

„Historické zážitkové vlaky sa po prvej sezóne v roku 2019, kedy kraj brázdil len Horehronský expres, ukázali ako veľmi atraktívny turistický produkt,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter. „Okrem toho, že samotná jazda v takomto vlaku je zážitkom, umožňuje nám to aj dopraviť návštevníkov do odľahlejších regiónov a ponúknuť im niečo nepoznané, neopozerané,“ doplnil.

Vytvoriť z historických vlakoch obľúbený turistický produkt by ale okrem finančnej podpory nebolo možné bez zástupcov združení, ktoré sa o historické vlaky starajú. „My sa o historické vlaky staráme preto, lebo je to naša vášeň, chceme kus železničnej histórie uchovať pre túto aj ďalšie generácie, a preto sme radi, že aj vďaka spolupráci s organizáciou Banskobystrický kraj Turizmus môžeme historické vlaky a unikátne trate približovať takému veľkému počtu ľudí. A teší nás to o to viac, keď vidíme, že jazdy sú vopred celkom vypredané,“ uviedol ďalej Miroslav Sekela zo združenia Vlaky.net, ktoré úzko spolupracuje s Čiernohronskou železnicou (ČHZ), združením Zubačka, Klubom historickej techniky pri RD Zvolen, Spolkom výhrevne Vrútky, Spoločnosťou považskej dráhy a Železničným múzeom SR.

Pokračovanie nájdete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zážitkové vlaky v Banskobystrickom kraji lákajú turistov
10
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM