Eva Viestová Rôzne

Zbojníci zbíjali na Muránskom hrade

Cez uplynulý víkend sa na Muránskom hrade uskutočnili už po deviaty raz Muránske hradné hry. Po prvýkrát sa konali v roku 2004 v rámci oslavy Európskeho dňa parkov. Hlavnou myšlienkou tohto podujatia bolo a stále zostáva snaha pritiahnuť širokú verej

Obec Muráň, Lesy SR š.p. – OZ Revúca a Správa NP Muránska planina pre návštevníkov pripravili zaujímavý program. Na úvod vystúpili deti z Muráňa, ktoré prostredníctvom divadelnej scénky priblížili divákom kus histórie Muránskeho hradu a preniesli prizerajúcich sa ľudí do čias, kedy na hrade panoval lúpežný rytier Matej Bašo.

[color=#cc3300]­Nechýbali sokoliari, šermiari i zbojníci[/color] Sokoliarstvo – prastaré umenie lovu s dravými vtákmi – priblížili návštevníkom sokoliari zo SOŠL Banská Štiavnica. Šermiarska skupina Berezun z Brezna sa na hradných hrách predstavila nielen svojím šermiarskym umením, ale tentoraz ľudí zasvätili aj do vývoja zbroje a odevov rytierov počas jednotlivých historických období. Niekoho pobavili, niekoho zas rozplakali potomkovia zbojníka Jakuba Surovca. Zbojníci, ktorí sa na Muránsky hrad zatúlali zo Zbojskej sa neváhali vrhnúť na okoloidúcich a doslova ich ozbíjať.

[color=#cc3300]Deti sa pri hre aj všeličo naučili[/color] Svoju zručnosť, fantáziu, obratnosť i vedomosti si mohli deti i dospelí vyskúšať v rôznych environmentálnych hrách, ktoré pre nich pripravili pracovníci Správy NP Muránska planina a Lesov SR, š.p. Areálom Muránskeho hradu sa niesli aj ľudové piesne v podaní dievčeniec z folklórneho súboru Jabloň z Pohronskej Polhory. Kto mal dosť odvahy, mohol vyskúšať vypiť aj ich čarovný odvar. Ktovie, či nešlo o nápoj lásky?

[blockquote]Napriek premenlivému počasiu, keď sa slnečné lúče striedali s jemným júnovým dažďom, bola účasť návštevníkov na tohtoročných hradných hrách hojná. Dúfame, že deťom, ich rodičom a ďalším návštevníkom sa na Muránskom hrade páčilo a strávili príjemný deň. Naša vďaka patrí Hypermarketu Tesco Revúca, ktoré podporilo tohtoročné hradné hry poskytnutím sladkej odmeny pre deti. [/blockquote]

info : Jana Šmídtová Správa NP Muránska planina foto : Michaela Kyselová

Muranske hradne dni
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM