Slávka Kellová Rôzne

Zemiaky tento rok lacnejšie

Poľnohospodári na Slovensku v tomto roku vykazujú vysokú úrodu zemiakov. Podľa odberateľov sú však zväčša veľké. To sa odráža aj na cene zemiakov. Kým odberatelia sú spokojní, poľnohospodári majú hlavu v smútku.

Obchodné systémy neakceptujú hľuzy väčšie ako 7 cm a slovenskí producenti už Zemiakárskemu zväzu SR avizovali ťažkosti s odbytom takéhoto tovaru. Nákupné ceny zemiakov klesli takmer na tretinu minuloročného stavu. V súčasnosti ich poľnohospodári predávajú svojim obchodným partnerom zhruba po 10–12 centov za kilogram, čo je na hranici výrobných nákladov. „Či sa tento stav v plnom rozsahu premietne aj do cien pre konečného spotrebiteľa a bude ho tak motivovať k zvýšenému záujmu o zemiaky, je v rukách obchodu. Zatiaľ sa tak, žiaľ, nestalo,“ hovorí Viliam Bezák, predseda ZZ SR.

„Pomaly začneme predávať, takže uvidíme aký bude výsledok. Predpokladám, že tak okolo 20–25 centov za kilogram zemiakov. My sa však sústreďujeme na pestovanie zemiakového sadiva, ktoré môžeme predávať začiatkom budúceho roka na juh Slovenska. Takže predaj konzumných zemiakov nie je pre nás taký smerodajný,“ hovorí Pavel Mäsiar z Agro-racio Liptovský Mikuláš.

Za nízkými cenami zemiakov stojí tiež vysoká úrodnosť. Zemiakársky zväz SR odhaduje, že dosiahne asi 230 až 240 000 ton zemiakov, čo bude predstavovať medziročný nárast zhruba o 60 000 ton, čím dosiahne úroveň z roka 2009. „V Liptove najviac zemiakov v tomto roku vypestovali poľnohospodárke podniky Agro-racio, PD Lisková a PD Liptovský Mikuláš, ktoré spoločne dosiahli priemernú hektárovú úrodu zemiakov 88 ton,“ informuje Dana Flórová, tajomníčka Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Liptovskom Mikuláši.

Pestovateľských plôch na Slovensku postupne ubúda. Z minuloročných 11 200 ha sa v tomto roku pestovalo na 10 600 ha pôdy. Liptovské poľnohospodárske družstvá, ktoré sa zaoberajú pestovaním zemiakov, využívali v tomto roku 260 ha pôdy. Plochy postupne nahrádza repka olejná, ktorá v tomto roku zabrala v Liptove 2 000 ha pôdy.

skk, Webnoviny foto: Webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM