Katarína Oravská Správy

Zhorený zrub má atraktívneho nástupcu: Na Burde otvoria novučičkú chatu

Dobré správy pre turistov. Pôvodný drevený zrub, ktorý do tla vyhorel ešte koncom roka 2012, má atraktívneho nástupcu. Na Burde otvoria úplne novučičkú chatu. Počas sezóny bude otvorená denne.

Ilustračný obrázok k článku Zhorený zrub má atraktívneho nástupcu: Na Burde otvoria novučičkú chatu
Zdroj: TASR

Novú chatu v sedle Burda pod Fabovou hoľou otvoria v sobotu o 11.00 h. Ako uviedol Zdeno Pochop z Klubu slovenských turistov v Rimavskej Sobote, chata bude slúžiť ako informačné centrum pre turistov navštevujúcich Muránsku planinu.

Nová chata nahradí pôvodný drevený zrub, ktorý do tla vyhorel koncom roka 2012. „Bude fungovať tak ako predtým, v chate teda bude terénne informačné stredisko Národného parku Muránska planina s možnosťou turistického ubytovania. To znamená, klasická karimatka a spacák,“ priblížil Pochop. Ako dodal, turistom bude k dispozícii aj malé občerstvenie.

Otvoreniu chaty predchádzali štyri dobrovoľnícke brigády, ktoré sa uskutočnili v prvej polovici júla. „V prvom rade sme ešte museli dokončiť interiér, zariadiť chatu a vybaviť kuchynku. Urobili sme tiež poriadok okolo budovy, aby sa prostredie páčilo všetkým, ktorí nás v sobotu pri otvorení prídu podporiť,“ uviedol Pochop.

Chata začne verejnosti slúžiť hneď od sobotňajšieho otvorenia a počas sezóny bude otvorená denne. „Budú sa tam striedať dvaja zamestnanci. Sezóna nám skončí 30. septembra, potom uvidíme, či ju budeme otvárať na víkendy alebo iným spôsobom,“ uzavrel Pochop.

Burda je križovatkou peších, konských, či cyklotrás z južnej strany dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vedú do sedla Burda turistické trasy z Nižnej Kľakovej a Sivákovej.

Foto: archívne z apríla 2012

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM