Eva Viestová Samospráva

Zlé správy! Tento rok si v Revúcej pravdepodobne nezakorčuľujeme :(

Malí aj veľkí milovníci korčuľovania márne čakajú na spustenie prevádzky klziska. Pre nevyhovujúci technický stav muselo mesto pristúpiť k jeho uzavretiu. Situácia je ozaj vážna a tak neostáva iné, ako dúfať, že bude túto zimu poriadne mrznúť, aby sa vytvoril prírodný ľad...

Ilustračný obrázok k článku Zlé správy! Tento rok si v Revúcej pravdepodobne nezakorčuľujeme :(
Foto: Eva Viestová

O situácii informoval na oficiálnej stránke mesta www.revuca.sk Michal Kysel, referent pre VPS.

Revúcke klzisko má už 26 rokov

Umelá ľadová plocha bola postavená v roku 1986 v akcii „Z“ s predpokladanou dobou životnosti maximálne 20 rokov. V roku 2006 sa robila rekonštrukcia betónovej plochy, aby sa zabránilo poškodzovaniu rozvodov čpavku v ploche / náklad 1 mil Sk /. V roku 2008 sa robila rekonštrukcia strojovne a rozvodov v rozvodnom kanáli / náklad cca 3,5 mil Sk/ a plocha nevykazovala známky poškodenia a zvýšeného nebezpečia.

Tento rok začal unikať čpavok

Po ukončení sezóny v marci 2012 sa začali prejavovať prvé úniky čpavku z rozvodov v ploche, ktoré sa priebežne odstraňovali.V au­guste 2012 došlo ku väčšiemu úniku čpavku v oblasti rozvodu z kanála do plochy, oprava stála vyše 3,5 tisíc eur.

Zhruba po mesiaci sa začali objavovať ďalšie úniky a revízny technik nezaručil, že sa úniky podarí úplne zastaviť. Vedenie mesta sa preto rozhodlo zastaviť prevádzkovanie umelej ľadovej plochy a odstrániť nebezpečenstvo vo forme čpavku a tým prakticky odstavilo možnosť chladenia ľadu.

Po kompletnej prehliadke revízny technik skonštatoval, že zariadenie v súčasnom stave nie je schopné ďalšej prevádzky a navrhol rekonštrukciu rozvodov v betónovej ploche, na čo momentálne Mesto nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky. Plocha je 8 rokov po predpokladanej maximálnej životnosti a preto aj z hľadiska bezpečnosti návštevníkov a obyvateľov priľahlého územia Mesto muselo prikročiť k momentálnemu uzavretiu umelej ľadovej plochy.

Prebiehajú rokovania s nájomcom klziska, aby v prípade priaznivých klimatických podmienok bol na ploche klziska vytvorený prírodný ľad, čo podľa dlhodobej meteorologickej predpovede bude asi až v januári 2013. Vedeniu Mesta je ľúto, že muselo pristúpiť ku tomuto kroku, ale zdravie občanov má prednosť pred športovým vyžitím a ekonomická situácia Mesta nedovoľuje iné okamžité riešenie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM