Eva Viestová Rôzne

Zmluvy, ktoré podpísalo minulé vedenie, musia Lesy SR rešpektovať

V prípade, že nastane situácia, ktorú by podnik Lesy SR mohol využiť k zmene zmluvných podmienok, bude sa podľa šéfa lesov Ctibora Határa usilovať o výrazné zníženie garantovaných dodávok dreva.

Ilustračný obrázok k článku Zmluvy, ktoré podpísalo minulé vedenie, musia Lesy SR rešpektovať
Foto: Eva Viestová

Štátny podnik (š.p.) Lesy SR odmieta obvinenia Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR z uprednostňovania údajných priekupníckych spoločností pri dodávkach dreva.

V reakcii na vyhlásenia zväzu z decembra uplynulého roku sa štátne lesy ohradzujú aj voči jeho tvrdeniu, že podnik s nim nechce rokovať o aktuálnych problémoch obchodu s drevom. Generálny riaditeľ š.p. sa so zástupcami zväzu stretol ešte koncom novembra.

Podnik dlhodobo upozorňuje na pokles ťažieb a z toho vyplývajúci nedostatok dreva pre veľkú časť spracovateľov. „Podnik sa bude aj naďalej riadiť platnou legislatívou vrátanie Obchodného zákonníka,“ uviedol v reakcii na vyhlásenie ZSD generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ctibor Határ.

Zväz spracovateľov dreva upozorňuje na neštandardné zmluvy

ZSD poukazuje na dlhodobé zmluvy s nájomcami podnikových píl, ktorým bývalý generálny riaditeľ Alojz Riško garantoval až do roku 2020 dodávky dreva vo vyššom objeme, ako boli v čase podpisu zmlúv píly reálne schopné spracovať. Súčasné vedenie podniku LESY SR nepovažuje zmluvy za štandardné, z hľadiska podniku však nejde o nevýhodné zmluvy. Odberatelia platia za drevo cenníkové ceny, ako aj ostatné firmy a platia podniku za prenájom dovtedy stratových prevádzok.

„Žijeme v právnom štáte a LESY SR nemajú inú možnosť, ako zmluvné vzťahy rešpektovať," dodal Határ. V prípade, že nastane situácia, ktorú by podnik LESY SR mohol využiť k zmene zmluvných podmienok, bude sa podľa neho usilovať o výrazné zníženie garantovaných dodávok dreva.

Vedenie Lesov SR sa nebráni ďalšiemu rokovaniu so zväzom

Vedenie podniku LESY SR sa nebráni ďalším stretnutiam s predstaviteľmi zväzu pokiaľ ZSD predloží relevantné návrhy alebo pripomienky. Ani desiatky rokovaní so spracovateľmi však nezvrátia pokles ťažieb na štandardnú úroveň, ktorý je spôsobený ukončením spracovania veternej a lykožrútovej kalamity. „Tak, ako sa v minulosti rozširovali piliarske kapacity, sa po znížení ťažby bude musieť časť prevádzok utlmiť, alebo preorientovať na inú výrobu,“ píše sa v správe, ktorú zaslal hovorca LESY SR Vlastimil Rezek.

foto : Milan Kapusta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM