Peter Simon Rôzne

Známe telo z hradu Krásna Hôrka sa podrobí výskumu: Plánujú zistiť pôvod aj príčinu úmrtia múmie!

Žofia Serédy, manželka Štefana Andrássyho, patrí medzi legendárne slovenské hradné panie, ktorá aj vďaka románovej fikcii Móra Jókaiho z 19. storočia a vďaka svojim „zázračne“ zachovalým pozostatkom budí pozornosť ako laikov tak aj odbornej verejnosti. Teraz sa jej telo podrobí výskumu!

Ilustračný obrázok k článku Známe telo z hradu Krásna Hôrka sa podrobí výskumu: Plánujú zistiť pôvod aj príčinu úmrtia múmie!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Judita Krajčiová z betliarskeho múzea, telo sa našlo na začiatku 19. storočia v krypte kostola v Krásnohorskom Podhradí. Odvtedy, ako ho Andrássyovcim dali preniesť do rodovej kaplnky, hrad navštívilo tisíce turistov a prežilo aj ničivý požiar v roku 2012.

Odvezú ju na výskum

Po takmer 40-tich rokoch sa opäť na isté obdobie naruší večný spánok strážkyne kaplnky hradu Krásna Hôrka. „V roku 1979 ju pracovníci betliarskeho múzea premiestnili na hradné nádvorie a preodeli do nových šiat. V najbližších dňoch a mesiacoch bude telo predmetom záujmu vedeckých tímov zo Slovenskej akadémie vied v Bratislave a z katedry antropológie PF UK. Výskum sa začne 19. novembra 2015 preskúmaním tela,na mieste v kaplnke hradu Krásna Hôrka, a na základe výsledkov obhliadky bude odvezené na ďalšie výskumy do laboratórií v Bratislave,“ upresňuje Krajčiová.

Vyvrátia dohady?

Ako ďalej dodala, v uplynulých desaťročiach odborníci spochybnili totožnosť tejto múmie, patriacej pravdepodobne jednej z hrdiniek románu Móra Jókaiho Levočská biela pani, ktorá kedysi so svojimi synmi a švagrom Mikulášom verne očakávala príchod manžela, baróna Štefana Andrássyho z Levoče po tom, ako kurucké vojsko pod jeho velením pred cisárskymi vojskami kapitulovalo v tomto meste. „Pripravovaný mikrobiologický a antropologický výskum má dať odpoveď na všetky otázky a dohady, týkajúce sa jej veku, roku a príčiny jej úmrtia, spôsobu mumifikovania tela v minulosti a jeho zachovania v budúcnosti či DNA,“ hovorí Judita Krajčiová.

Súčasť expozície

Jedným z výsledkov bádania antropológov by mala byť aj rekonštrukcia tváre „neznámej“ mŕtvej. Výskum tela a reštaurovanie sarkofágu, v ktorom je uložené od začiatku 19. storočia, sú súčasťou prípravy novej expozície hradu Krásna Hôrka a zároveň budú verejnosti predstavené na reprezentatívnej výstave Žofia Pani Krásnej Hôrky v kaštieli Betliar počas letnej sezóny v roku 2016," dodala na záver Judita Krajčiová z betliarskeho mú­zea.

Známe telo z hradu Krásna Hôrka sa podrobí výskumu: Plánujú zistiť pôvod aj príč
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM