Krimi

Zvýšenú kriminalitu v regióne rieši aj policajné prezídium. Občania hliadkujú v okolí svojich domovov

Zvýšenou kriminalitou v meste Rimavská Sobota a v okolí sa mimoriadne zaoberala mestská Komisia verejného poriadku. Od augusta zaevidovali policajti v regióne 44 prípadov vlámaní, jedenásť z nich vyšetrujú ako trestné činy.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšenú kriminalitu v regióne rieši aj policajné prezídium. Občania hliadkujú v okolí svojich domovov
Foto: Eva Viestová

Na rokovanie preto prišiel aj viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel a riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Marián Slobodník.

Komisia verejného poriadku pri mestskom zastupiteľstve v Rimavskej Sobote pripravila preventívne opatrenia v spolupráci s políciou.

„Bližšie o nich nebudeme informovať z taktických dôvodov. Môžem však povedať, že do tejto série sú už zapojené aj zložky policajného prezídia. Nemôžem hovoriť o mimoriadnej situácii, pretože podobné série sa stávajú po celom Slovensku a polícia už má svoje postupy, ako takýchto páchateľov vypátrať. Ešte by som v tejto súvislosti podotkol, že so štatistického hľadiska sa úroveň objasnenosti takýchto trestných činov pohybuje okolo 50 percent. V okrese Rimavská Sobota je to okolo 70 percent,“ povedal Ábel.

V mestskej časti Rimavskej Soboty Chrenovisko sa obyvatelia snažia chrániť pred zlodejmi aj vlastnými silami. Vykradli tam už viac ako desať rodinných domov. Susedia sa vzájomne dohodli, že každú noc dáva pozor niekto iný. So spoluprácou s verejnosťou počítajú aj policajti.

„Zazneli tu názory o vytváraní občianskych hliadok, ale k tomu sa vyjadrovať nebudem. Pre políciu je však spolupráca s občanmi mimoriadne dôležitá. Aj touto cestou by som chcel poprosiť, že ak ľudia zaznamenajú niečo podozrivé, aby nám o tom dali čo najskôr vedieť. Môže to byť zvuk rozbitého skla, štekot psov, v takomto prípade by nás mali čo najskôr informovať prostredníctvom tiesňovej linky 158. Určite netreba vychádzať von a snažiť sa konať sám,“ doplnil Slobodník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM