Jakub Forgács Rôzne Správy

Revúčania sú už vyše roka bez detskej pohotovosti. Môže sa to zmeniť?

Problém, ktorý trápi mnohých revúckych rodičov. Aké sú možnosti znovuotvorenia ambulancie lekárskej služby prvej pomoci pre deti a dorast v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Revúčania sú už vyše roka bez detskej pohotovosti. Môže sa to zmeniť?
2
Galéria
Foto: Július Buchta

Pamätáte sa na sériu článkov s novozvolenými župnými poslancami za revúcky okres? Najsilnejšie v čitateľoch zarezonovala práve téma detskej pohotovosti. Karta sa však obrátila. Zriaďovanie ambulancie lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) pre deti a dorast sa presunulo do kompetencií Ministerstva zdravotníctva Slovenskej Republiky (MZ SR). Po sérii nepokojov, ktoré zalarmovali celé Slovensko, bol z postu ministra zdravotníctva presunutý Tomáš Drucker. Jeho nástupkyňa Andrea Kalavská bude zrejme potrebovať čas, aby sa v problematike zorientovala.

Ako vyplýva z listu župana Banskobystrického Samosprávneho Kraja (BBSK), Ing. Jána Luntera, „MZ SR vyhlásilo výberové konanie na prevádzkovateľov ambulancie pevnej pohotovostnej služby pre deti a dorast.“ Sem zaradili aj Revúcu.

Chýbajú lekárky aj sestričky

Župný poslanec Július Buchta aj osobne sondoval situáciu. Z jeho rozhovorov s pediatričkami a zdravotnými sestrami vyplynulo, že veľký záujem o návrat do Revúcej neprejavujú. Práca v Rimavskej Sobote im vyhovuje. Riešenie vidia v zväčšení spádovej oblasti, či v nemocnici, ktorá by mohla zriadiť detskú pohotovosť. „Ale oni by tu robili ,keby ich bolo viac, aby nemuseli mat toľko služieb,“ pripomína Buchta.

Daniela Pršebicová, riaditeľka Nemocnice s Poliklinikou Revúca, má zase iný názor. Nemocnici podľa jej slov takúto službu zákon neukladá, a tak sa o ňu ani nemieni uchádzať.

„Nemocnica všeobecných lekárov pre deti a dorast nemá. Historicky všetky lekárky tejto odbornosti sprivatizovali ambulancie – sú súkromné. Podnikajú vo vlastnom mene, na vlastný účet. Nemocnica nemá s nimi pracovný pomer, nie sú našimi zamestnancami," konštatuje riaditeľka.

Záujem mamičiek

Mamičky síce prejavili o túto tému veľký záujem. Avšak o nejakom združení mamičiek hovoriť nemôžeme. Viacnásobná matka Janette sa už považuje za skúsenú. „Zatiaľ som bežala v piatok, kedy len začínala choroba. Ak nie sú horúčky, dá sa počkať do pondelka. Ako matka toľkých detí už nie som v takom strese,“ hovorí.

Zatiaľ sa bez detskej pohotovosti zaobišla, ale jej znovuzriadenie by predsa len uvítala. Aj Július Buchta je toho názoru: "Zlepšilo by to komfort rodičov, keby nemuseli s chorým dieťaťom hodinu cestovať do Rimavskej Soboty.“

Súčasný diskomfort

Bez pohotovosti tak jedinou možnosťou pre rodičov ostáva nemocnica. Tu sú však deti hospitalizované najmenej tri dni. To mamičky odrádza.

„Nemocnica – ústavné zdravotnícke zariadenie, zo zákona musí zabezpečovať ústavnú pohotovostnú službu, ktorá je od 15:30 hod. Ústavná pohotovostná služba slúži na vážne zdravotné komplikácie, alebo život ohrozujúce stavy. Pacient je prijatý do ústavnej pohotovostnej služby od záchrannej zdravotnej služby, alebo výmenným lístkom od lekára lekárskej služby prvej pomoci pre deti a dorast,“ hovorí riaditeľka revúckej nemocnice.

V OBRAZOCH: LSPP pre deti a dorast v Revúcej
2
Galéria
Foto: Július Buchta
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM